Bepalen van je doelgroep

Doelgroep bepalen

Doelgroep bepalen, zodat jij bekent komt te staan als dé expert in je vakgebied. Je kunt immers niet de hele wereld helpen, want als je alles doet dan doe je niets.

 

 

 

Jij als zelfstandige zorgprofessional wilt je bedrijf op orde hebben. Je gunt de zorgvrager het allerbeste wilt bieden. Immers je wilt kwaliteit bieden.

Als je geen keuze maakt in je doelgroep, kan het zijn dat je niet bevoegd en bekwaam bent om deze doelgroep ook echt te helpen. Je kunt immers niet de heel Nederland helpen, je bent namelijk niet overal in gespecialiseerd. 

 


Mijn ervaring als zelfstandige:

Mijn favoriete doelgroep is boven alles de gehandicaptenzorg. Door verschillende omstandigheden moest ik stoppen in de gehandicaptenzorg en koos ik uiteindelijk voor de ouderenzorg. Al snel zag ik dat ik tegen een aantal grenzen aanliep. 

 

 

Mensen konden lopen, praten en hadden compleet andere zorg nodig én compleet andere handelingen, wanneer het gaat over verpleegtechnische handelingen. Daarbij is de benadering van deze doelgroep ook compleet anders. Wat betekende dat ik mij moest bijscholen op heel veel vlakken.

 

 

 

 Klein voorbeeld:

Op het moment dat ik moest kiezen als zelfstandige zorgprofessional vond ik dit heel lastig. Voordat ik het wist werd ik gevraagd om in de kindzorg te werken en werd ik gevraagd voor een kindje met diabetes, wat compleet anders is dan bij de volwassenen. De signalen bij kinderen zijn zo miniem en anders. 
Ik merkte al heel snel, ondanks dat ik door het ziekenhuis goed opgeleid was, dat dit niet een verstandige keuze was. 
Daarom koos ik ervoor om toch terug te werken met kinderen met een verstandelijke beperking en dan echter alleen met syndromen en beperkingen die veel beter binnen mijn bevoegdheid en bekwaamheid vielen. 

 

Daarbij scheelt het je mega veel tijd als je een keuze maakt.. 

 

 

Doelgroep bepalen, waarom eigenlijk?

1. Doelgroep bepalen, geeft richting aan je bedrijf: 

Door je doelgroep juist te specificeren (niet alleen je niche te kiezen), kun je echt gaan voelen wie is nu echt je ideale klant. Deze keuze zorgt er ook voor dat je je ideale klant ook echt kunt aanspreken. 

 

2. Doelgroep bepalen, klanten voelen zich aangesproken: 

Je kunt een ideale klant aanspreken, door onder andere heel specifiek te benoemen voor wie jij er bent. Jouw ideale klant zul je daardoor naar je toetrekken en als je dit op een juiste manier doet, dan komt je ideale klant naar jou toe. 
Dat wil niet zeggen dat je er niet voor hoeft te werken, maar het gaat je wel helpen. 

 

3. Doelgroep bepalen, niet bevoegd en bekwaam: 

Als je alles doet dan doe je niets. Het is niet mogelijk om voor alle doelgroepen overal bevoegd en bekwaam te zijn. Dat kun je niet als mens. De zorg is immers niet voor niets opgesplitst in kindzorg, volwassenenzorg enz. enz. 

Er word ook van je verwacht dat je ook uitsluitingscriteria bepaald. 

Als je echt een keuze durft te maken, dan zorg je ervoor dat je heel veel tijd bespaart. Er zijn zoveel verschillende kwaliteitskaders die je anders moet volgen. 


 

Hoe groot mag mijn doelgroep dan zijn?

Je doelgroep bepalen doe je door een niche uit te kiezen met maximaal 5 afnemers. Deze 5 afnemers, zijn namelijk al een hele grote doelgroep. 

Als zelfstandige kun je het zelfs heel specifiek maken en kiezen voor 1 afnemer. Hoeveel durf heb je ;). 

 

 

 

Bijvoorbeeld: 
Je kunt heel specifiek kiezen om alleen mensen met PDD NOS te helpen of alleen mensen met een spierziekten.

 

 

 

 

Kan ik nog afwijken van mijn doelgroep?

 

Regelmatig krijg ik dan de vraag van mijn klanten of ze dan nooit meer iemand anders mogen helpen als ze hun doelgroep hebben gekozen.  

 

 Dat is natuurlijk afhankelijk van de volgende situaties:

  1. Kun jij binnen je niche blijven?
  2. Blijf je binnen je expertise?
  3. Blijf je je focus houden op je ideale klant? 

 

Zelf raad ik het mijn klanten altijd af. Waarom wil je eigenlijk iemand helpen die niet je ideale klant is? Als je echt gevoeld hebt wie echt je ideale klant is, dan wil je niets anders meer.

 


Conclusie:

 

Het bepalen van je doelgroep levert je onwijs veel op: 

 

  • Weet wie je ideale klant is. 
  • Meer rust in je hoofd 
  • Meer tijd
  • Betere marketingstrategie
  • Je bent expert in je vakgebied. 


 

Bepaal je doelgroep, zodat je binnen je expertise blijft, jij gezien word als de expert in je vakgebied en je echt kwaliteitszorg kunt bieden. Wil je deze aflevering kijken op Youtube of luisteren via Spotify.

 

 

Mocht je de podcast liever ergens anders luisteren zoek dan naar de podcast van Sabine Seijen ten Hoorn en zoek de aflevering #3.

  

 

 

 


Voornaam  *
Achternaam *
E-mail adres *
Bron websiteformulier 
Geïnteresseerde Bron 
*
*Verplichte velden
Opmerking: Het is onze verantwoordelijkheid om uw privacy te beschermen en we garanderen dat uw gegevens volledig vertrouwelijk worden behandeld.

Andere blogs

Opdrachtovereenkomst

Opdrachtovereenkomst Je bent ondernemer in de zorg en je wilt zorgen dat de overeenkomsten die je aanbiedt of tekent op orde zijn, zodat je later

Zorgtarieven

Zorgtarieven, zo bepaal je een eerlijk en zuiver tarief Als ondernemer wil je eerlijke zuivere zorgtarieven, zodat jij jezelf en je zorgvrager eerlijk kunt aankijken

Bedrijfsinvesteringen, zorgt voor balans

Bedrijfsinvesteringen, zorgen voor balans en goei. Bedrijfsinvesteringen, wat zijn de juiste momenten weten te investeren in je bedrijf, zodat jij in balans kunt blijven? Denk